hej
Som del av kursen Förpackningsdesign och exponering fick vi i uppdrag, utifrån PIDA:s brief för 2023, att skapa en förpackning riktad till generation Z. Förpackningen skulle ge en lyxig känsla, lämpa sig väl till marknadsföring på sociala medier och vara miljövänlig. Jag, tillsammans med två studentkollegor, valde att skapa en förpackning till gin som stack ut på marknaden och kändes lekfull. Resultatet blev Bitter Mae. 

Koncept
De senaste åren har gin fått ett rejält uppsving bland den yngre målgruppen men efter en analys av det befintliga ginsortimentet kunde vi konstatera att det var få ginförpackningar som kändes riktade till generation Z. Vi valde då att skapa en förpackning som i sin kommunaiktion och formspråk lockar en yngre målgrupp. Förpackningen består av ginflaskan samt tillhörande drinkkort vilka bygger på olika karaktärer som kan finnas i ett kompisgäng, exempelvis Sassy Sarah och Nice Nico. Drinkkorten innehåller recept på ginbaserade drinkar vilka är perfekta att göra tillsammans på fest.
Design
För att göra förpackningen ännu mer tilltalande till den yngre målgruppen valde vi att bygga vår design och varumärke kring en karaktär tagen ur denna målgrupp. Varumärkesnamnet blev därmed Bitter Mae som står för det bittra i ginen men också en tuff tjej. Bitter Mae är en nyfiken, tuff tjej som vågar sticka ut från mängden. Vi valde att inkorporera henne i vår logga och även mönster på förpackningen som representerar hennes lockiga och vilda hår. Med hjälp av kontrastrika färgval och ett lekfullt formspråk skapade vi en unik design som sticker ut på såväl butikshyllan som på sociala medier. 

Back to Top